Tuesday 1 November 2016

Hai semua~ petang ni rasa nak update resipi buat kek pulak ..  tulis banyak resipi ni rasa macam dah pro pulak bab masak-memasak ni .. teringin nak kongsi resipi ni pun sebab teringat masa sekolah dulu mak ada kirim barang dekat datuk sedara bagi dekat anak dia ni haa..(datuk sedara duduk dekat dengan sekolah saya dulu) . Berbalik pada barang kiriman mak, tengok dalam beg plastik tu mak ada bagi kek ni.. Biasa la budak asrama,, makanan ada depan mata mesti berebut punya . Saya pun berbagi la kek tu untuk satu batch..(sebab batch kami dulu tak ramai sangat, jadi cukuplah untuk sama-sama menikmati kek yang kecil tu) .. Lepas tu mereka cakap sedap dan minta resipinya dekat saya, dan saya pi tanya dekat mak resipi ni .. Haaa,, tu lah kisah disebalik macam mana saya boleh tau resipi kek ni~



KEK COKLAT MOISE



Bahan-bahan :

3 cawan tepung gandum
1 cawan koko (diayak terlebih dahulu)
1 sudu teh bikarbonat
1 sudu teh baking powder
4 biji telur
2 cawan gula kasar
1 cawan minyak masak
1 cawan air suam
1 cawan susu pekat manis

Bahan-bahan topping :

2 mug air
4 sudu makan koko
2 sudu susu pekat manis
11 sudu gula
2 sudu minyak makan
sedikit tepung jagung (untuk memekatkan adunan)

Bahan hiasan :
chocolate rice

Cara-cara :

Untuk kek:-
1-Pukul telur, gula kasar, minyak masak, air suam dan susu pekat manissehingga kembang .
2-Masukkan tepung gandum . Pukul rata . Masukkan koko yang telah diayak . Pukul rata . Masukkan baking powder dan soda biakarbonat . Pukul rata .  
3-Kukus adunan tadi selama 15 minit .. (untuk kelihatan lebih comel, kukus di dalam cawan lompang)

Untuk topping:-
1-Campurkan bahan-bahan untuk topping tadi dan bahan-bahan ini dimasak di atas api . 
2- Kacau rata sehingga adunan likat ..(kacau selalu untuk elakkan adunan berkerak)

* Setelah siap kek dan topping *
-Topping tadi dituang di atas kek tadi sementara masih panas . 
-Taburkan chocolate rice di atas topping . Siap untuk dihidang !

No comments:

Post a Comment