Tuesday 22 November 2016

Assalamualaikum semua~ Rasanya dah lama tak jenguk blog ni, dah lama juga tak update tentang resipi ... Okay,, hari ni nak share resipi yang mudah je.. Saya memang sangat suka buat kek ni kalau saudara mara datang rumah atau ada majlis apa-apa . Resipi ni simple dan tak banyak guna modal :)



KEK GULA HANGUS a.k.a KEK SARANG SEMUT




Bahan-bahan :

5 biji telur
2 cawan gula ( dihanguskan dengan 2 cawan air )
1 bungkus potagh
2 cawan tepung gandum
1 cawan minyak
1 cawan susu pekat manis

Cara-cara :

1- 2 cawan gula tadi perlu dihanguskan .
( Caranya gula dimasak di atas api sehingga menjadi perang . Selepas itu tuang 2 cawan air tadi ke dalam gula yang telah perang, gula akan menjadi keras . Kacau sehingga gula larut menjadi air gula . Selepas itu tutup api, ketepikan biarkan air gula sejuk terlebih dahulu . )
2- Kisar telur sehingga kembang, masukkan minyak, susu pekat manis, kisar . Masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit, kisar, dan akhir sekali masukkan air gula yang telah disejukkan . Kisar adunan sehingga sebati .
3- Panaskan ketuhar terlebih dahulu dan bakar adunan pada 160 darjah  celcius menggunakan api bawah selama 35 minit .

No comments:

Post a Comment