Monday 31 October 2016

Hari ini saya nak update tentang resipi kari lemak ketam . Alkisahnya bulan lepas keluarga saya melawat pak cik saya yang tinggal di Ipoh, Perak . Dah lama tak jumpa walaupun saudara dekat (abang mak saya je pun) .. pak cik saya punyalah teruja sampai beli makanan laut 'fresh' punya . Mak pun apalagi masak lah ketam tu masak kari lemak ,, sebabnya ayah pun jarang beli ketam .. saya ambil resipi ni pun sebab cara masak dia 'rare'... ok sampai situ je kisahnya .. hehehe ;)



KARI LEMAK KETAM TUMIS DARAT




Bahan-bahan :
1 kg ketam
1/2 biji nanas (dihiris)
1 biji kelapa
4 biji bawang merah (bersaiz kecil)
2 ulas bawang putih
2 tangkai daun kari
1 sudu teh halba campur
2 cawan air
garam secukupnya
sedikit gula
       
      dikisar halus :
        3 sudu makan rempah kari
        1 ulas bawang putih
        1 biji bawang merah
        1 inci halia

Cara-cara :

1- Bahan kisar  + 2 cawan air dimasak hingga kering . Masukkan santan, nenas, ketam, garam, dan sedikit gula . Rebus sehingga ketam masak . Ketepikan .
2- Tumis bawang putih dan merah hingga garing, lalu masukkan daun kari dan halba campur . Kacau sekejap dan tutup api . Tumisan ini kemudiannya dituang ke dalam kari ketam yang diketepikan tadi . Tutup rapat selama 10 minit supaya masakan lebih wangi . Kacau rata sebelum dihidangkan .

No comments:

Post a Comment